ARKIB DAN BERITA

Laporan Dari Wakil MILF di Medan Peperangan

24 
JULAI 2000
Lawatan Kerja Estrada ke US Utk Mendapatkan Bantuan Ketenteraan.

Estrada telah melakukan lawatan kerja selama 10 hari ke US utk mendapatkan bantuan ketenteraan. Pada masa yg sama, Org awam tidak bersalah banyak yg telah mati di kem pelarian. Sekurang2nya 147 pelarian perang mati akibat pelbagai penyakit di Maguindanao dan Pikit di Utara Cotabato sejak 28 April yg lalu. 91 org yg lainnya mati di Pusat Pemindahan Pelarian dan Kem sementara yg lain di Maguindanao antara 28 April hingga 21 Julai 2000. Menurut laporan Inquirer, Estrada telah meminta bantuan sebanyak 10 juta dollar spt Trak 200 M-35, Helikopter UHIII, Pesawat A-I dsb. Estrada semakin terdesak akibat serangan demi serangan. Estrada rela menghabiskan duit kerajaannya utk menghapuskan MILF

21 & 22 
JULAI 2000
Serangan ke atas Cotabato.

Serangan tidak terduga dari MILF ke atas kedudukan tentera di Perkampungan Bagumbayan di Tulunan wilayah Utara Cotabato. Dlm kejadian tersebut, bbrp org tentera Filipina terbunuh. Tiada sebarang kecederaan yg dilaporkan dari pihak MILF. Pada masa yg sama, serangan juga dilakukan di kedudukan tentera di Mitudong berhampiran dgn Matalam, utara Cotabato pada 22 Julai.

Propaganda Tentera Estrada mendakwa MILF melakukan tembakan ke atas org awam. Tetapi dakwaan ini tidak berasas kerana sejak dari awal lagi MILF tahu taktik kotor Estrada utk mengkambinghitamkan MILF. Semua penduduk tempatan tahu bahawa perbuatan seumpama ini adalah ditaja oleh kerajaan Filipina.

20 
JULAI 2000

6 org cedera termasuk seorang anggota polis selepas bom buatan sendiri meletup di hadapan Rumah Double D Videoke di Barangay San Antonio, Zamboanga. Pihak polis menuduh MILF bertanggungjawab ke atas letupan ini. Pada masa yg sama juga, serangan hendap dilakukan oleh 20 org yg bersenjata berat ke atas trak yg dipenuhi dgn pekerja ladang di Barangay Pindulonan, Balbagan. Serangan ini telah mengakibatkan 13 orang termasuk 3 wanita dan seorang kanak2 2 tahun dan 14 yg lain cedera. Spt yg dijangka, propaganda tentera turut mengatakan MILF bertanggungjawab dlm serangan ini.

Walaubagaimanapun, Tentera mujahiddin MILF adalah gerakan yg berpegang teguh kepada prinsip2 perang dlm Islam. MILF tidak akan menyerang dgn serangan tidak mengikut lunas syarak ataupun menyasarkan serangan ke atas org awam yg tidak bersalah. Serangan yg tidak berperikemanusiaan ini hanyalah dilakukan oleh kerajaan facis Estrada yg menggunakan kaedah Michiavelli, Matlamat Menghalalkan Cara, dgn itu mereka (Estrada dan kuncunya) boleh melakukan serangan yg tidak bertamadun ke atas tentera MILF. 

19 
JULAI 2000

Tentera Mujahiddin di bawah pimpinan Syeikh Salamat Hashim dgn taktik gerila telah berjaya melakukan serangan yg mengakibatkan kerosakan besar kepada tentera estrada di mana 3 kenderaan tentera, Armored Personnel Carrier, dan sebuah lori 6X6. Serangan dilakukan dgn RPG di Pagangan, Aloesan, Utara Cotabato pada pukul 6 pagi (19 Julai 2000). Tentera mujahiddin mengingatkan Estrada dan kroninya bahwa: "This is just a beginning (Ini hanyalah satu permulaan)."

Menurut sumber berita dari MILF, trak yg dimusnahkan di dlmnya terdapat batalion tentera Infantri ke-40 semasa dlm perjalanan ke HQ tentera Estrada di Pekan Pikit.

18 
JULAI 2000
Serangan Hendap Berjaya Lagi

Pada 18 Julai 2000, sekurang2nya 17 tentera telah dibunuh dan sbhgn yg lainnya cedera pada serangan hendap itu di Matanaog, Maguindanao

Eid Kabalu, jurucakap tentera mujahiddin, berkata: "Barulah dia (estrada) sedar bahawa kejatuhan kem utama abu Bakr tidak memberi sebarang impak negatif kepada perjuangan mujahiddin malah menaikkan lagi semangat tentera Mujahiddin. Sekali lagi kami (MILF) tegaskan bahawa amir Mujahiddin telah mengarahkan supaya org awam yg tidak terlibat dgn tentera/senjata tidak diserang atau dibunuh"

Estrada dan kuncu2nya cuba melakukan taktik yg sama spt di Russia spt meletupkan bom2 di kwsn awam, lalu menyalahkan tentera mujahiddin Chechen.

11 
JULAI 2000
Sebentar tadi, kami menerima panggilan dari Filipina. Bantuan kewangan diperlukan segera. Amir Mujahiddin-MILF telah mengisytiharkan jihad-serang (offensive) ke atas tentera estrada di mana sebelum ini, Mujahiddin MILF hanya jihad mempertahankan diri dan tanahair mereka (defensive).

Semua penduduk muslim Mindanao menyokong penuh pengisytiharan Jihad oleh Amir Mujahiddin MILF. Semalam dilaporkan, selepas penawanan kem Abu Bakr; Estrada meraikan kemenangan di kem Abu Bakr dengan minuman bir dan makanan khinzir.

Amir Mujahiddin MILF, Syeikh Salamat Hashim berkata: "Janganlah kita bersedih dengan penawanan musuh terhadap Kem Abu Bakr. InsyaAllah, kita akan bangkit semula. Tentera Filipina sebenarnya masih belum menang dalam peperangan ini walaupun mereka (tentera filipina) menawan Kem Abu Bakr tetapi tidak hati dan semangat Mujahiddin MILF. Penawanan paling berbahaya ialah menawan hati dan semangat tentera Mujahiddin."

Syeikh Salamat Hashim tidak akan memerangi orang awam.

10 
JULAI 2000
Sumber berita AFP melaporkan Estrada membawa Bir dan makanan utk meraikan penawanan Kem Abu Bakr. Mengenai saki baki tentera Mujahiddin-MILF yg berpecah, Estrada berkata: "Kami akan menghancurkan mereka."

Namun begitu, kemenangan ini hanya dicapai setelah 4 bulan berhempas pulas dengan serangan canggih dengan pesawat juang dan artileri tentera filipina (80% tentera Filipina dikerah menyerang Kem Abu Bakr).

Walaupun tentera Mujahiddin berundur, namun ia tidak bererti tentera mujahiddin tewas. Estrada telah dikhayalkan dgn kemenangan yg sementara.


JULAI 2000
Sebagaimana yang kita maklumi di dalam akhbar, Kem Abu Bakar telah dikuasai oleh tentera kerajaan. Mereka mengistiharkan kemenangan ke atas MILF. Sebenarnya Joseph Estrada hanya mengabui rakyat Filipina yang tidak menyokong tindakan ketenteraan ke atas MILF. Kerana itu kemenangan perlu diistiharkan segera bagi meredakan keresahan rakyat. Sedangkan realitinya tentera kerajaan mengalami casualty yang besar di dalam operasi menggempur kubu-kubu MILF. Dari bulan April hingga Mei bilangan tentera yang terbunuh ialah 859 (ini adalah maklumat official yang jatuh ke tangan mujahiddeen). Bilangan yang cedera ialah hampir 3,000 di mana separuh darinya parah.

MILF pula kini telah mengosongkan Kem Abu Bakar dan mereka berlindung di gunung-gunung berhampiran untuk melancarkan serangan ala-gerila. Jadi kita menjangkakan sama seperti Vietnam dan Afghanistan, peperangan ini akan berlanjutan (protracted) dan in the long run tentera kerajaan akan mengalami pukulan yang parah dan morale yang rendah.


JULAI 2000
Sebuah helikopter telah ditembak jatuh oleh tentera mujahiddin dan menjunam ke Laut Malabang. Di dalam peperangan baru-baru ini, tiada yg syahid dan hanya 3 org yang cedera sahaja. Tentera Kerajaan Filipina telah menggunakan 2 pesawat juang F5, 4 buah OV 10 bomber, 3 buah Heli-Gunship, 4 buah Huey Helikopter dan 23 laras 105/155 Howitzer.

Walaupun diserang bertubi-tubi dengan senjata yg canggih dan kuantiti yang banyak, tentera Filipina masih gagal menawan tentera Mujahiddin-MILF yg serba kekurangan sama ada dari segi senjata mahupun kuantiti tentera. Inilah bukti, "Barangsiapa yang menolong agama Allah, maka Allah akan menolong mereka."


JULAI 2000
2 buah kereta kebal (Armored GRP) telah dimusnahkan oleh Mujahiddin-MILF. Manakala sebuah kenderaan 6x6 dibakar. Lebih 45 org tentera laut Filipina cedera.